Krijg geen ruzie met Buma Stemra. Waar vind ik rechtenvrije muziek?

Natuurlijk weten wat dat muziek in een podcast sfeer geeft. Soms is het zelfs onmisbaar. Maar wist je dat je als podcaster niet zomaar alle muziek in je afleveringen mag gebruiken.

Hiervoor heb je namelijk een licentie nodig. Een licentie is een schriftelijk toestemming voor het gebruik van auteursrechtelijk werk. Wil je bijvoorbeeld een muziekpodcast maken met de hits van dit moment? Vraag dan toestemming via Buma/Stemra. Een overzicht van die tarieven kun je hier vinden. Het exacte bedrage is afhankelijk van de hoeveelheid luisteraars en liedjes die worden gebruikt.

Wat is een gratis alternatief?
Er zijn ontzettend veel website waar je goedkoop of zelfs gratis muziek kunt aanschaffen. Deze audio kun je bijvoorbeeld gebruiken als intro- en achtergrondmuziek. Het is belangrijk dat je in Google zoekt op Copyright Free Music. Ga op zoek naar muziek die je aanspreekt en bekijk of je het kosteloos kan gebruiken of een licentie moet aanschaffen. Een aantal voorbeelden:

Let op. Soms moet je in je omschrijving credits geven aan de desbetreffende artiest. Vaak is dit het geval bij Creative Commons.

Kan ik wel korte fragmenten laten horen?
Ja, dat kan. Belangrijk is dat de muziek aansluit bij de inhoud van de podcast. Het mag dus niet gebruikt worden om je podcast ‘leuker’ te maken of stiltes op te vullen. Het fragment mag niet langer dan 30 seconden duren, je mag het niet vervormen en benoem de naam van de desbetreffende artiest.