Deze stap mag je niet missen bij het maken van een podcast.

Je speelt al een tijd met het idee in je hoofd om een eigen podcast te maken. Maar ja… wat is de eerste stap? In dit artikel lees je meer over een belangrijkste stap in het maken van je eigen podcast. Want waar je begin je? Juist! Met een helder podcastformat.

Een maken van een podcastformat is de eerste stap in het ontwikkelen van een eigen podcast. Je denkt namelijk goed na over je doel, doelgroep, vorm en onderscheidende waarde. Alle keuzes die je maakt moeten uiteindelijk aansluiten bij je format.

We lopen de onderdelen even langs:

Doel: Wat wil je bereiken? Waarom begin je met een podcast? Wanneer ben je tevreden? En waarom ga je dit vertellen? Sluit het aan bij jouw bedrijf, vereniging of persoonlijke waarden?

Doelgroep: Wie is je doelgroep? Voor wie maak je de podcast? Wat is de tone of voice? Wat zijn hun interesses? Waar praten ze over? Wie vinden ze interessant? Wat willen ze? Welke media volgen ze? Wat zijn hun eigenschappen?

Onderzoek dit. Lees literatuur en vraag je doelgroep. Maak het zo concreet mogelijk.

Onderscheidend vermogen: Hoe maak je jouw verhaal anders dan anderen? Waarin zijn jullie onderscheidend? Hoe kun je dit terug laten komen in de verhalen? Welke expertise kunnen jullie delen met de luisteraar?

Vorm & Sound: Welke vorm podcast kies je? Interview? Storytelling? Paneldiscussie? Kies een vorm die het beste aansluit bij je doel en doelgroep. Bepaal daarnaast hoe je podcast moet klinken. Hip & Happening? Rustig & Gedegen? Humoristisch & Chaotisch? Gebruik je muziek? Of sound-effects?

Aan de slag!
Starten met een podcast? Werk dus vanaf nu altijd een helder format uit. Wil je weten welke stappen je nog meer moet doorlopen in het maken van een podcast? Download dan nu gratis het e-book “Podcasten in 6 stappen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *